„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Előadásainkról részletesen

2016. február 3.

  1. Home
  2.  » 
  3. hírek

Előadásainkról részletesen

2016. február 3.

A 2015/16. tanév 2. félévének előadásairól részletesen:

“A boldogság tanulható”
1. 2016. február 10. 18.00  Tanulmányi és Információs Központ
Benne vagyunk? Család és párkapcsolat az új médiakultúrában / Dr. Aczél Petra
Van-e a párkeresésnek digitális algoritmusa? Mennyire mediatizáltuk a szeretetkommunikációt? Családias-e az újmédia?
Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket érint az előadás, amelynek kiindulópontja, hogy az (új)média jelentős , az emberi viszonyok, a munkavégzés, a valóság alakításában – legalábbis a világ technológiailag “forradalmasított” részein. A közösséginek nevezett, interaktív média a hétköznapi magán és nyilvános cselekvések eszközévé és valóságává vált. Mediatizálunk, megosztunk és kommunikálunk – új logikák mentén randevúzunk és nevelünk gyermeket, másként viszonyulunk önmagunkhoz és a másikhoz: az életkorhoz, a gondoskodáshoz és a halálhoz is. Egyesekből és nullákból egy új kultúra épül, amelyben mindannyian “benne vagyunk”. Aki kész a szembenézésre és a közös előre tekintésre, annak szól az előadás.

3. 2016. április 12. 18.00 Katolikus Ház
Konfliktus és egyensúly – a házasság különböző szakaszaiban / Dr. Mihalec Gábor
A párkapcsolat és a gyerekekkel kibővült család élete tele van változásokkal. Ezek a áltozások a legtöbb család életében egységes forgatókönyvet követnek, az egyes életszakaszokban előbukkanó problémák szinte előre megjósolhatók. Amikor egy-egy krízishelyzetben benne vagyunk, mégis úgy érezzük, mintha ilyesmi csak velünk történne, és nem tudjuk, mit is tehetnénk, hogy továbblendüljünk. Az előadás bemutatja azokat a tipikus kríziseket, amelyeket a legtöbb család átél és megoldási javaslatokat is ad azokra. Az előadó, Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, aki nemcsak szakmailag hiteles előadást tart, de a fontos ismereteket olyan szórakoztatóan adja át, hogy az is megjegyzi, aki csak a párja győzködése miatt jött el.

2. 2016. április 26. 18.00 Katolikus Ház
Házas életstílus / Dr. Papp Miklós
A házasságot nem elég jól megkötni, hanem okosan vezetni is kell. A cél akármilyen életstílussal nem érhető el, a cél kötelez egy megfelelő életstílusra. A boldog, stabil, gyümölcsöző házasság célja annak megfelelő életstílus megteremtését igényli. A megelőző okosság nem egy-egy jó tettben gondolkodik, hanem habitusban, menetrendben, életstílusban, szokásokban. Sok házasnál mintha a legnagyobb döntés és a napi döntések rendben lennének – de a középtávú döntések, az átfogóbb életstílusról való döntések
gyengébbek lennének. Az előadás a célhoz segítő jó életstílus szempontjait kínálja fel, melyből csipegetni valót mindenki találhat.

4. 2016. május 10. 18.00 Katolikus Ház
Szeretettel sebezve – avagy hogyan szeressük jól önmagunkat, gyermekeinket és szüleinket / L. Stipkovits Erika
Ráfonódsz a gyerekedre, mint a borostyán, szinte fojtogatod túlzott féltéseddel? Vagy szülői szerepbe helyezed, mert hiányzik valami az életedből? Netán „idomár” vagy és a gyerekedet képmutatásra, szorongásra kényszeríted, hogy meg tudjon felelni neked? Esetleg arra vagy büszke, hogy te vagy a legjobb barátja, az igazán jó fej? Vigyázz, nézz magadba (és a gyerekedbe), mert ezek a merev szerepek sokat rontanak a lehetőségeken, az ő életében is. Nemcsak a látszólag jóban bújhat meg a rossz, a rosszban is ott lappanghat a jó lehetőségek sokasága. Jelenetekből, élethelyzetekből, vallomásokból és a legfrissebb kutatásokból ismerhetjük meg ezeket, ismerhetünk magunkra és szüleinkre.

L.Stipkovits Erikáról, könyveiről és munkásságáról bővebben itt olvashat.

LSE Bemutatkozás