„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Megnyitottuk a CsaládEgyetem 10. tanévét a Családi kultúr-udvarban

2023. szeptember 27. | hírek, Uncategorized

  1. Home
  2.  » 
  3. hírek

Megnyitottuk a CsaládEgyetem 10. tanévét a Családi kultúr-udvarban

2023. szeptember 27. | hírek, Uncategorized

A CsaládEgyetem 10. tanévének kezdeteként a  CsaládKözPont munkatársai különleges tanévnyitó alkalommal készültek a családok megszólítására szeptember 24-ére vasárnapra. A Szent Gellért Fesztiválhoz kapcsolódó Családi kultúr-udvar című rendezvényen több mint 140-en vettek részt a hűvös, esős idő ellenére.

Kondé Lajos pasztorális helynök tanévnyitó beszédében kiemelte, hogy mindenki arra vágyik, hogy a szeretteivel minőségi kapcsolatban élhessen. Azonban azt is tapasztaljuk, hogy ez gyakran nem könnyű. Nem mindig tudjuk, hogyan lehet egymást „elég jól szeretni”. Viszont az a jó hír, hogy nagyon sok dolog tanulható, ami segíti az szeretetteljes légkör kialakítását és fenntartását a kapcsolatainkban. A kezdetek óta 54 nyitott előadás valósult meg Szegeden a CsaládEgyetem keretében, összesen 6913 résztvevővel. Az ezekről készült videófelvételek összes eddigi megtekintése meghaladja a 292 ezret. Szegeden kívül más településeken is, így Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Orosházán, Makón, Szentesen, Szarvason, Gyulán, Csorváson is összesen 33 alkalommal 857 fővel szerveztek előadásokat.  Az előadások mellett 135 kiscsoportos készségfejlesztő műhely valósult meg ebben az időszakban mintegy 1500 résztvevővel. 2014 óta a CsaládEgyetemhez kapcsolódó programokon mindösszesen 10300 jelenlévőt regisztráltak. Ezek a számok is mutatják, hogy sokan vannak egyházmegyénkben, akik szívesen tesznek azért, hogy fejlődjenek a szeretetkapcsolataik minőségi megélésében.

Kondé atya gondolatait vidám és interaktív zenés előadás követte. Danny Bain és Ágoston Béla lendületes és egyedi mesekoncertjét kicsik és nagyok egyaránt lelkesen tapsolták meg. Ezt követően a Szegedi Egyetemi Színpad művészei improvizációs családi jeleneteket adtak elő, ezekhez kapcsolódva  Szásziné Fehérváry Anikó családterapeutával Bucskóné Lehota Ágota irodavezető beszélgetett. A rendezvény családi szentmisével zárult a szegedi Dómban.

Egy “családegyetemista” házaspártól kaptuk az alábbi őszinte és kedves szavakat: „Bevalljuk, hogy mivel az unokáink mégsem tudtak jönni, arra gondoltunk, hogy csak a felnőtt programra megyünk majd, meghosszabbítva ezzel a déli pihenőt. Kár lett volna. Fantasztikus volt a koncert!!!! A hangszerek bennünket legalább úgy elvarázsoltak, mint a gyerekeket. Az előadók ráhangolódása egyszerre a kicsikre és nagyokra, példaértékű. Tanítani kellene! Nemcsak a színpadon történtek varázsoltak el bennünket, hanem a közönség bevonódása is, ahogy a gyerekek adták a hangjukat, csendjüket és bizalmukat. Engedték vezetni magukat, ami igazi csodaszámba megy mostanában…Mi felnőttek is megkaptuk a “magunkét” az egyetemi színpadosok előadásában. Az első megdöbbenés után, hogy itt “le leszünk leplezve”, a felszabadult nevetéstől még a könnyünk is folyt. Megtapasztaltuk, hogy nem vagyunk egyedül, nincs velünk baj, lehet újraindítani a kapcsolatot is, ha lefagyunk. Ágota és Anikó szakmai elemzése pedig az utóbbi időben gyakran hallott reziliencia fogalmát fordította le számunkra. A lelki erősség nem azt jelenti, hogy időnként nem csúszunk bele régi, akár otthonról hozott mintáinkba vagy magunk gyártotta szokásainkba, hanem merünk mindezekkel szembenézni, változtatni, akár segítséget kérve megtalálni erőforrásainkat. Rátalálni valódi önmagunkra és visszatalálni egymáshoz. A fő üzenete számunkra ennek a délutánnak: a “boldogság tanulható”, ezeknek a pároknak a legfőbb jellemzőjük, hogy szeretik egymást. Nemcsak a színpadon lévőknek, hanem a közönség soraiban ülőknek is!  Legyen áldott a Családegyetem új évada is! Lajos atya sokatmondó statisztikájában a számok növekedjenek! Amikor pedig a családi szentmisében elhangzott helyzettel találkoztok, hogy az “Úr másként rendelkezett”, akkor nyitott szívvel tudjatok rá igent mondani!” Julika és Misi (a Családegyetem öregdiákjai) A fotókat Rátkainé Kádár Andrea és a CsaládKözPont munkatársai készítették.