„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Családi nyári egyetem

2014. szeptember 16.

  1. Home
  2.  » 
  3. Egyéb

Családi nyári egyetem

2014. szeptember 16.

„Egy nyelvet beszélünk?” – Családi nyári egyetem a kommunikációról

Az együttműködő kommunikáció módszerével ismerkedhettek mega Családi nyári egyetemen részt vevő családok, akik a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házbanjúnius 20. és 22.közötti hétvégén a házastársak, valamint a szülők és a gyerekek közötti hatékony kommunikáció témáját vették górcső alá.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja által szervezett bentlakásos alkalom célja az volt, hogy abban segítse a résztvevőket, hogy a hétköznapjaikban nagyobb együttérzéssel, odafigyeléssel és kevesebb félreértéssel tudjanak egymással kommunikálni, ezáltal a családon belüli kapcsolataik meghittebbé válhassanak.

Péntek délután egy, mind a 15 résztvevő család együttműködését igénylő nagy, közös játékkal kezdődött a program, majd a téma bevezetéseképpen a felnőttek csoportjában a férfiak és nők külön gyűjtötték össze, hogy milyen összetevők szükségesek egy „jó veszekedéshez”.

Egy együttműködésről szóló vidám interaktív mese és közös ima zárta a gyermekekkel közös napi programot. Késő este a szülők egy csoportja által imádkozott és taizé-i dalokkal kísért Szent Ignáciexamen után tértek nyugovóra a résztvevők .

Szombaton délelőtt a Dr. Marshall B. Rosenberg által kidolgozott erőszakmentes, vagy újabb nevén együttműködő kommunikáció (EMK) elméleti alapjait ismertették a meghívott trénerek. Az EMK segíti a másik ember felé az együttérző figyelem összpontosítását, a személyes kapcsolatok elmélyítését, de Rosenberg módszerét számos alkalommal politikai konfliktusokban is sikerrel alkalmazták.

A nap második felében konkrét élethelyzetekben gyakorolhatták a felnőttek, hogy figyelmük átformálásával, hogyan lehet segíteni abban, hogy a gyermekeik közötti konfliktusok veszekedés helyett az egymás megértése felé mozduljanak el.

A gyakorlatok során megtapasztalható volt, hogy a házastársak a megfigyeléseik és érzéseik ítéletmentes megfogalmazásával, szükségleteik és kéréseik tudatos közlésével feloldhatják a párkapcsolatban jelentkező fájdalmas szituációk, adott esetben egy elfelejtett évfordulós születésnap sebeit is.

A nap folyamán egy fiatal házaspár vezetésével a gyermekek életkor szerinti csoportokban különböző mesés és játékos módszerek segítségével gyakorolták az egymásra figyelést és az érzések felismerését.

A szülők hatékony tanulását fiatal önkéntesek segítették azzal, hogy a tematikus foglalkozások mellett a gyermekek játékos foglalkozásairól gondoskodtak.

Vasárnap az „Odafigyelő Tudatos Társ” gyakorlásaután szentmisével ért véget a Családi nyári egyetem. A résztvevők a folytatás igényével búcsúztak Zöldfástól.