„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Titkos kincseink útikönyve – Hova menjünk kirándulni?

2015. január 23.

  1. Home
  2.  » 
  3. hírek

Titkos kincseink útikönyve – Hova menjünk kirándulni?

2015. január 23.

Bringakör

Egy körútra hívunk meg benneteket, amit akár gyalogosan, akár kerékpárral is érdemes bejárni attól függően, hogy mennyi időtök van rá, illetve milyen formát választotok.
Induljatok el a vasúti töltésen keresztül Hattyas felé, majd kanyarodjatok el balra a téli kikötőhöz. Ott menjetek fel a töltésre, és a Boszorkányszigetet érintve jussatok el egészen az Árvízi Emlékműhöz. Onnan a Klinikákat, majd az Aradi teret és a Dugonics teret érintve haladjatok végig a Kálvária sugárúti kerékpárúton, majd kerekezzetek, vagy sétáljatok végig a Móravárosi körúton. A Műjégpálya előtt a Horgosi úton juttok vissza a kör elejére.
Mi régóta szeretjük ezt a kis kört megtenni, mert egyrészt örömet okoz a bringázás, másrészt jól lehet közben beszélgetni, harmadrészt a töltésről csodálatos a naplemente. Erről csatolunk most néhány képet. Szép kirándulást mindenkinek, aki kipróbálja!
Kokavecz János és Judit

 
 

Szeged, Lili sétány

Ezt a helyet nagy szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe, aki — hozzánk hasonlóan — szeret(ne) kirándulni, de újra meg újra azon éri magát, hogy képtelen erőfeszítéseket tenni ezért (pl. elutazni a hegyekbe).
Mert van Szegednek egy bájos kis parkerdeje a Bertalan híd újszegedi lábától a Maros-torokig. Az egész nem több 50 méternél széltében (a töltés és a Tisza között), de maga liliputi voltában kerek egész, szépséges erdő.
Aki nem hiszi, járjon utána!
Bustya Áron és Júlia

Mártélyi holtág

Megközelítés: Hódmezővásárhelyen keresztül megyünk Szentes felé haladva a 45-ös úton röviden, majd a város vége előtt kell balra fordulni Mártély felé. Mártélyon az üdülőtelep irányába lekanyarodva – a gáton keresztül jutunk el a holtághoz.
Mindenkinek, aki csendes kikapcsolódásra vágyik, ajánljuk a Mártélyi holtágat. A békés természeti környezetben több lehetőség is adódhat a romantikázásra. Kétféle tanösvényen barangolhatunk, ahol utunkat kilátók, különleges holdbéli tájra emlékeztető láp, fahidak teszik izgalmassá. A sétát követően számos stég hívogat, hogy fáradt lábunkat megmártsuk a kellemesen hűvös vízben. Lehetőség van csónakkal bejárni a holtágat, és kijelölt szakaszon fürödhetünk is. A part mentén, pléden heverészve piknikezésre is kiváló a hely atmoszférája. Számunkra a Mártélyi holtág mindig az a hely marad, ahová jó elbújni a világ elől és ahol könnyen egymásra hangolódhatunk.
Tajti Péter és Szilvi

Óföldeák – középkori erődtemplom

Az M43-as autópályán Makó felé, Maroslelénél lehajtva gyorsan elérhetjük Óföldeákot. A dél-alföldi régió legkorábbi fennmaradt középkori épülete a szeged-alsóvárosi templom és a kiszombori körtemplom mellett.
A kicsiny falu központjában, egy füves tér közepén, egy magaslaton található, vizesárokkal és kőfallal körülvéve – régi idők harcaiban menedéket adva a környék lakóinak – és őrizve a Mária Terézia rendeletéig általános középkori templom körüli temetkezés nyomait is.
A templom kapujához egy kis fahídon keresztül vezet az út. A bejárat fölött az 1920-as években bevésett szöveg: „Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk! Magyarországról, romlott hazánkról, ne feledkezzél meg szegény magyarokról!”
Maga a templom kicsi, otthonos, mintegy 100 fő befogadására alkalmas. Ezen a környéken szokatlanul kazettás a mennyezete és szárnyas oltára van – ez utóbbi központjában szent királyaink szobra, körülöttük pedig Nagy Magyarország négy búcsújáró helyének kegykép-másolatai.
Számunkra különösen kedves, hiszen itt fogadtunk egymásnak örök hűséget, s ide térünk vissza, hogy hálát adjunk egymásért. Ajánljuk mindenkinek, aki Szeged környékén a táj és a történelem csendjét, a meghittséget szereti, hogy keresse fel bátran ezt a kis ékszerdoboz gótikus templomot, akár egy szép délutánt szeretne családjával itt eltölteni, akár itt szándékozik házasságot kötni!
Cím: Óföldeák, Dózsa utca, 6923 Google koordináták: 46.2947542,20.4348809
Prazsák István és Prazsák-Hajnal Kriszta

Dorozsmai kálvária

Szeged külvárosában, Kiskundorozsmán található egy kis kápolna a Hősök ligetében, amelyhez a város egyetlen szabadtéri kálváriája vezet. Régen temető állt a liget helyén, de ezt csak a fennmaradt dokumentumokból tudjuk.
A kápolna 1858-ban épült fogadalomból a kolerajárvány megszűnése után. 2012-ben lakossági összefogással felújították, azóta régi szépségében látható.
Első emlékünk nekünk még gyerekkorunkba nyúlik vissza, amikor a “Madarak és fák napját” ünnepeltük itt. Szaladgáltunk a vadregényes ligetben, bekukucskáltunk az akkor használaton kívül árválkodó “kistemplomba”, bújócskáztunk a stációk között. Később az utakat kiépítették, újra itt tartották a majálist, a kápolna pedig ismét az ima, a hálaadás helye lett. Csendes sétára, elmélkedésre alkalmas ez a hely. Eddig inkább napsütéses délutánonként választottuk ezt az utat a temetőbe menet, emlékezve, beszélgetve a közös emlékekről. Hóesésében is felemelő ezen a szép helyen sétálni, de ezt csak most próbáltuk ki először.
Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a csendes, elmélyülésre hangoló környezetet.
A Szeged Panoráma így hívja fel a figyelmet erre a területre:
“A Hősök ligete végre visszanyeri méltóságát. Újra élettel telik meg a liget. Megint öröm lesz a fák hűs lombjai alatt sétálni, majálisozni. A hívek nem csak „Kisasszony utáni vasárnapon” mennek a kápolnába, hanem vasárnaponként is. A kulturált, szép környezet vonzza az embereket. Talán nem is soká jelentkeznek a házasulandó ifjú párok, hogy a ligeti kápolnánál szeretnének örök hűséget esküdni.”
Ha nem látták még a felújított dorozsmai kálváriát, akkor itt az ideje útra kelni és felfedezni ezt a páratlan emlékhelyet.
Gábor Mihály és Gáborné Puskás Julianna

Szanazug

A „nagyvilág” azt sugallja, hogy egy nászút vagy egy romantikus utazás célpontja csakis valamilyen híres, látványosságokkal teli, külföldi város lehet. De az előre látható, hogy a nagy forgatagban nem marad majd idő egymásra. Ezért választottuk a nászutunk alkalmával a csendes Szanazugot. Ez egy természet által körülölelt üdülőtelep a Körös partján. Kiváló hely azoknak, akik egymásra akarnak figyelni. Kellemes sétákat lehet tenni a Körös mentén, távcsővel felfedezni a természetet, nagy melegben lehet hűsölni a kialakított strandon.
Persze ilyen helyet mindenki találhat a lakóhelyéhez közel is: egy szép falut, egy horgásztanyát, vagy egy turistaházat. Egy hely, ahol zavartalanul lehettek egymással. Az okostelefon és a laptop helyett inkább a Bibliát és jegyesek, házasok számára írt könyveket vigyetek magatokkal, olvassátok együtt és beszélgessetek minél többet a rendelkezésre álló sok-sok időben.
Kipróbáltuk és nagyon jó volt, csak bíztatni tudunk minden párt egy ilyen nyaralásra!
Vasas Zsuzsi és Attila

A mi titkos szerelmi sétánk és közös ebédünk

Helyszín: Újszeged. Görög Pizzéria ( Fürj utca 29.) – parkolás, séta: Tisza ártér, Holt-Maros
Az autót leparkoltuk 11:00-kor az étteremnél, ami csak 12:00-kor nyit, így addig tudunk egy nagyot sétálni.
Zsombolyai utcán fel a töltésre. A töltésről a Gergő-ligetbe letértünk és az ártérben folytattuk utunkat. Csendes, vadregényes környezetben a lassú Tisza megnyugtató látványa segített kicsit lelassítani, ellazulni.
A Holt-Maros kivezetésénél felmentünk a töltésre, majd megnéztük a Holt-Maros szép fahídját. Aztán visszasétáltunk az étteremhez, ahol a séta megkoronázásaként egy finom ebédet fogyasztottunk el együtt.
Azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kicsit kiszakadni a mindennapokból. Itt egymásra figyelhetnek, nyugodtan beszélgethetnek és még mozoghatnak is egy kicsit a természetben.
A kép az ártérben készült.
Bagyánszki Mária és Sóti Róbert

Szentesi Széchenyi-liget

Szentesen, a város szívében, mindössze 500 méterre a központtól található a Széchényi-liget. Érdemes ide ellátogatnunk a kedvesünkkel, hiszen a hét hektáros, árnyas liget ideális hely egy közös sétára. Egymás társaságán kívül élvezhetjük a csendet, a tiszta levegőt. A természetvédelmi terület sok-sok padot is rejt, ahová a sétában elfáradva leülhetünk és zavartalanul beszélgethetünk. Ősszel ezernyi színben pompázik a rengeteg különleges fa által elhullatott levél. A ligetet a Kurca- folyó övezi. Néhány lépés és máris a folyóparton találjuk magunkat, ahol gyönyörködhetünk a vadkacsákban, szökőkútban és a szép tájban. Még néhány percnyi séta és eljuthatunk a Szent-Anna templomba, ahol hálát adhatunk Istennek a közös élményért és egymásért.

Rapos Sándor és Ildikó

Hagymatikum

A mi egyik kedvenc helyünk, Makovecz Imre által tervezett makói fürdő. Ez egy különleges „zarándokhelyünk”, hisz ez nem egy közönséges fürdő, hanem Szentély, Templom, ahol az ember nem csak a testét fürdet meg, de a lelkét is. És számunkra itt ez a fontosabb.
A belső medencék közepén emelkedő „ Égigérő Fa”,- de nevezhetjük „Élet Fájának” is-, és az íves fa gerendás kupola áhítatot ébreszt az emberben.
A felső, emeleti rész csónakokra emlékeztető formái- tekinthetők a mi egyéni életeink csónakjainak-mintha, az Istenhez vezető Égigérő Fához volnának kikötve, tovább mélyítik a befelé fordulást, és az isteni kegyelem, akarat és terv csodálatát, mely Makovecz által közvetítve öltött formát.
Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a helyet, ám ha teheti az oda látogató, hétköznap tegye, mert ilyenkor nincs tömeg és nagyobb a csend.
Meghittebb az összebújása zubogó vizű medencékben, vagy a színterápiás „esőerdő barlangban”,
Könnyebb befelé fordulni, elmélyedni pl. az aroma szaunában, vagy a lobogó tüzet körülölelő relaxációs kőágyakon.
Rózsa család

Tisza-part

Ajánljuk a Tisza-partnak e képeken látható szakaszát (Öreg Kőrössy Halászcsárda és “Sárga” strand közti rész), mivel minden évszakban nagyon szép arcát mutatja errefelé a természet, közel található a városhoz, ám mégis kevés figyelő szempár követi lépteitek (különösen hóban, fagyban) – a Tisza látványa pedig csak “hab a tortán”. Nagy beszélgetésekhez, nagy csöndekhez kiváló háttér…
Lázár Bea és István

Titkos kincsek útikönyve- Félegyháza

Nem tudhatjuk, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekünk szülőhazánk itt az országutakkal ölelt
kis város, messzeringó gyermekkorunk világa.
Belőle nőttünk fel, mondhatjuk mindketten: Itthon vagyok.

S ha néha a fő utcáján “A Kossuthon” végig sétálunk,
a múlt emléke – mint megkopott film -, előttünk lepereg.
Egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudjuk,
hiszen itt jártunk iskolába, állomásra, cukrászdába s a templomba.
Ma már nem tudjuk, hogy merre, s kik mennek az úton,
de mi is itt léptünk egy szerelmes augusztusi napon,
saját életünk útjára, s figyeltük;
A platán sor hosszabb-e vagy a kocsisor?

Tudjuk, hogy mit jelent az őszi alkonyon
a platánfákról lehulló sárga lomb.
Ki autópályán megy közelébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Petőfi Sándor,
hol született Móra Ferenc, s raboskodott Rózsa Sándor.

Annak mit rejt e térkép? Üres gyárakat, elhagyott laktanyát,
égbe nyúló hatalmas beton “ceruzát”.
de nekünk a “közgé”-t, a “Móra Gimit”, a templomaink tornyát:
a két- és egycsővűt, ahogy erre mondják.
Ez utóbbiban léptünk frigyre, de nem csak mink,
– örökre – hanem szüleink és őseink.

Mi látjuk a szelíd tanyát, a kertekben, s földeken dolgozó szüleinket, a paraszti munkát.

A Petőfi téren a cifra tornyos városházát,
előtte a lánglelkű költő szobrát.
Nekünk ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze szánkban méz, és nem áfonya.

Sorolhatnánk még tovább,
számos egyediségét e látszólag álmos kis városnak,
de azt reméljük ez is elég:
s ha Pestre mész,
a beton “ceruza”, magasságában letérsz,
s Félegyházára betérsz.

Álljon hát bizonyságul itt e kép,
Ha kedvet kaptál hozzá, nézd meg mindenképp!

Kicsit messzebb: Szombathely

Kedves házaspárok!

Szombathelyet szeretnénk nektek figyelmetekbe ajánlani.
Szombathely több szempontból is kedves számunkra. Itt lakik nővérem a nagylányával, tehát személyes családi szálak teszik ezt a dunántúli várost egyik kedvencünkké, ahová mindig szívesen látogatunk.
A városból könnyen megközelíthető több szép történelmi városunk is, például Kőszeg vagy Sopron.
Másik fontos szempont, hogy egyik kedvenc költőnk szülőhelye is, Weöres Sándoré. Emlékezetét őrzi több szabadtéri emlékmű (például lásd képünkön), illetve nevében a helyi, messze földön híres nemzeti színház, amit ezúton is ajánlunk mindenki figyelmébe, mivel ha csak ezért látogat el Szombathelyre, már akkor is életre szóló, felejthetetlen szellemi és lelki élményben lehet része.
De itt lakik és alkot többek között Devecseri László is, aki verseivel, novelláival évtizedek óta ajándékozza meg felnőtt és gyermek olvasóit, és nincs olyan család, aki ne találkozna nap mint nap verseivel, akár úgy, hogy nem is tudja, hogy ő írta azokat.
A város híres a helyiek által „Csó-tó”-nak (Csónakázó-tónak) nevezett kis tóról, ami a szerelmesek és családok kedvenc találkahelye, amely körül sportolók százai futnak naponta és edzenek a szabadtéri edzőteremben. Itt a hattyú és a többféle réce és galamb nem ritkaság, mindennapi vendég, ember közeli életmódjukkal egyaránt örömet okoznak kicsinek, nagynak, átélve azt, hogy a természet részei vagyunk emberként és ez magában nagy felelősség és tudatos életmódra késztet.
A városon csendesen keresztülcsobogó Perint üde színfoltja a rohanó hétköznapoknak.
Biztatunk mindenkit, hogy látogasson Szombathelyre és fedezze fel titkait.
Kihasználva a helyzetet egy titok felkutatására hívunk mindenkit. Keresse meg Szombathelyen a fenti szobrot. Foglaljon helyet „Sándor bácsi” mellett, pihenjen meg, lassuljon le, hallgassa a madarak csicsergését. Induljon el „A teljesség felé”, olvassa le a padra írt verssorokat és ha megtisztel vele, lépjen kapcsolatba velünk ezen apropóból és beszélgessünk el egy jót.
Szeretettel a Jenei család, haladva a korral email: jeneikor@gmail.com

Fehér-tó

Közös túránk céljául a Szegedtől 8 km-re a régi 5-ös út mentén található Fehér-tavi Beretzk Péter kilátót választottuk. Ajánljuk minden egymást és a természetet szerető párnak, hogy „Gyöngyvirágtól lombhullásig” minél gyakrabban keressék fel ezt a madarak és más élőlények által kedvelt élőhelyet.
Borka Józsi és Kincső

Sárga strand

Szeged belvárosától pár percnyire, szeged-Tápé főutcájától pár lépésre található a Sárga strand. Nevének eredetéről két elbeszélés van: az egyik, hogy az altalaj löszből van és ennek a színéről kapta a nevét a strand, a másik, hogy a Maros színe általában sárgább és mikor beleömlik a Tiszába szabad szemmel is jól látható a színkülönbség.
Szeretettel ajánljuk ezt a helyet mindenkinek télen és nyáron. Nyáron remek kikapcsolódási lehetőséget kínál a hely (akár a gyerekek is csatlakozhatnak), hiszen lehet napfürdőzni és egy kicsit fürödni is a folyóban. Nyári esténként jó kiülni kettesben a partra és csak nézni a csillagos eget és a gyönyörű Tiszát. A partról szabad szemmel is jól látható, ahogy a Tisza és Maros találkozik. Ezen a strandon a hangulatos Öreg Honvéd kisvendéglőbe is betérhetünk, ahol egy-egy hűsítő ital mellett nagyokat beszélgethetünk. A táj nemcsak nyáron szép, hanem érdemes télen is ellátogatni ide, hiszen minden évszakban más-más természeti szépséggel varázsol el minket a folyó és a táj. Esténként a parton nagyokat lehet sétálni, augusztusban pedig remek helyszín a csillaghullás megtekintésére. Mi nagyon szeretünk itt lenni télen és nyáron egyaránt.
A helyre pontosan a szeged-tápéi Budai Nagy Antal utcából jobbra nyíló Sziklai Sándor utca vezet. Az utcába befordulva a töltésen át kell hajtani, majd a töltésen leérve jobbra tartva kell a nyaralók között besétálni a strandhoz.
Bíztatunk mindenkit, hogy egyszer látogassanak el erre a helyszínre!
Csúri és Ocskó Ágnes

Fehér-tó: Beretz Péter kilátó

Megközelíthetőség
A Beretzk Péter kilátó Szatymaz előtt található a Fehér-tó partján. Autóval az 5-ös úton haladva Szatymaz előtt a temető mellett kell jobbra fordulni. Ha valaki busszal szeretne kimenni oda, a Szatymazra közlekedő buszok közül arra kell felszállni, amely megáll a jánosszállási megállónál. Onnan balra kell elindulni és mindjárt a buszmegálló után jobbra kell kanyarodni egy földúton. Innen pedig célba kell venni a kilátót, ami elég jól látszik az útról. Körülbelül fél óra alatt kényelmesen oda lehet sétálni.
Nagyon szép földúton lehet odáig besétálni. Főleg tavasszal érdemes sétálva megközelíteni, amikor éppen éledezik a természet. Egyébként pedig a nagyobb madárvonulások idején érdemes kilátogatni oda. Egy romantikus sétának biztos, hogy megfelelő célpontja lehet. Az főúttól már pont olyan távolságra van, hogy nem hallatszik az autók zaja. A természet csendjében el lehet merülni, aki erre vágyik.
Közvetlenül egy nagy nádas helyezkedik el a kilátó, amely tavasszal, de egész nyáron át tele van madarakkal. A távcsövet érdemes elvinni, mert úgy még több szép madarat lehet látni.
Akár egy esti szalonnasütésre is alkalmas lehet a hely, bár a szúnyogriasztó valószínűleg nem árt. Gyerekekkel is érdemes ide kilátogatni.
Dobó család

A HOLT MAROS PARTJA ÚJSZEGEDEN

Ez a hely a „Holt Maros Sétány”, a híd, ahol a kép készült a Torockói és Hargitai út sarkához van közel.
Nagyon szépen parkosították a Holt Maros környékét. Azért szeretünk ide járni, mert csend van, sok a vadkacsa. Különösen szép tavasszal, amikor párt keresnek maguknak. Ilyenkor nagyon sok kacsapár repdes együtt, de van olyan kacsa, amelyik egyedül marad. Ezek csatlakoznak egy párhoz és távolabbról követik őket.
Padok is vannak, bár nem túl sok, de pokrócra is le lehet ülni a fűben. Minden van, ami a romantikához kell: kis híd, sétáló kutyák, biciklisek, napfény, nádas, fűzfák és amit akartok.
Ajánljuk mindenkinek, ha pihenni vagy egy jót beszélgetni akar a párjával, látogassa meg ezt a helyet. Gyerekekkel és unokákkal is jó hely, mert pl. lehet kavicsot dobálni a vízbe.
Erhardt házaspár

Bivalyrezervátum

Egy kis csendes elvonulásra kiválóan alkalmas hely a Mórahalom és Röszke közötti úton egy csendes stég a bivalyrezervátum tőszomszédságában. A rohanásból kiszakadva gyönyörködhetünk a Nagyszéksós-tó nyugalmában, hallgathatjuk a madarak csicsergését, beszélgethetünk egy jót.
Aki tartalmasabb kikapcsolódásra vágyik, akár a bivalyrezervátumot is meglátogathatja (http://www.morahalmibivalyok.morahalom.hu/hu/).
Ginál István és Beáta

Újszegedi Holt-Maros

Sokaktól hallottunk erről a helyről, s végre egy hétvégén, mikor több időnk maradt együtt kimozdulni, kikapcsolódni, meglátogattuk a Maros holtágát. Az útra biciklivel kerekedtünk fel, ami már önmagában élmény volt. Örültünk, hogy nem szükséges a világvégére elutazni, hogy az ember környezetében, egy városban is találhat kellemes, megnyugtató zöldövezetet. Mindkettőnk számára új, és tartalmas felfedezés volt ide ellátogatni. A part mellett minden párnak, lehetősége nyílhat hasonló, jópofa kép készítésére. Mi ezt egymásnak, egymásról az élmény megörökítésére készítettük. A levegő tiszta, a környezet életteli, dús zöld növényzetben gazdag látványt tár elénk. Sok környékbeli számára közkedvelt hely, de mégis elég nagy teret tud biztosítani mindenkinek az elcsendesedésre, romantikus sétákra vagy akár piknikre.
Horváth Hedvig és Sinkó Gábor

Kráter-tó

A nagyhegyesi Kráter-tó családunk kedvelt pihenőhelye. Kettesben nem sikerült még felkeresnünk, de csodálatos fái, növényei, madarai és békéje a pici lányunkat is annyira lenyűgözi, hogy pár pillanatra elmaradnak a szokásos kérdései is és ő is csak gyönyörködik a természet szépségeiben. Furcsa egy kis sziget ez. Fák övezte tó a szántóföldek közepén. Mintha egy másik világ lenne. Talán épp emiatt olyan megnyugtató és meghitt.
Nyáron a zöldellő búza vagy kukorica, télen a vastag ködfelhő rejti el a szemek elől. Debrecenhez való közelsége a világtól mégis ily’ nagy elzártsága, állatvilágának gazdagsága minden nyugalmat és természetet kedvelő (nem csak ifjú) pár célpontja lehet. A tó partján már-már luxusnak számító fedett nyársaló hely és horgászoknak kialakított ülőhely várja az idelátogatókat.

Megközelítése: Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti útról, a N 47° 31,728′ E 21° 21,407′ [GCKRAT+lehajtó] pontnál kell letérni, egy mezőgazdasági útra.
[KRÁTER-TÓ (GCKRAT) – Szélesség N 47° 32,314′- Hosszúság E 21° 24,288′- Magasság: 103 m]
Mucsina-Hudák család

Csevice-forrás, Tar

A nógrád megyei Tar község közelében található Csevice-forrás az egyik olyan hely, ahová rendszeresen kisétálunk kettesben. A forrás faluból kb. 40 perc alatt elérhető, az oda vezető ösvények jó alkalmat adnak a beszélgetésre, a szívünket is megnyitja a madárcsicsergés, az erdő illata, csendje. A forrás a Mária Úton található (melynek köszönhetően megismerkedtünk, és döntést tudtunk hozni az összetartozásunkról), a Cserhát felől Mátraverebély-Szentkúttól kb. 10 km-re. Továbbhaladva a fenyvespusztai arborétum, az Ágasvár, Fallóskút és Mátraháza érhető el, melyek szintén nagyon kedves helyek számunkra!
Katona Pál és Ildikó

Szeged, Stefánia

Mi Szegeden a Stefánián randevúztunk.
A Tisza-part egyik szép szakasza ez, különösen tavasztól őszig… A Móra Ferenc Múzeum mögött található parkról van szó, mely a Vártól indulva egszészen a Radnóti Miklós Gimnáziumig sétálható.
A folyó látványa mellett vonzó a Stefánia-játszótér is, ahol nemcsak a gyerekek, de az idősebbek is kipróbálhatják magukat.
Az egyik rózsaágyás előtt különös pad áll: ez a Házasok Padja, melyre kis névtábla hívja fel a figyelmet.
Szívesen ajánljuk még a sétány fáit: nézegetni, meg- illetve átölelni – persze nem egymás helyett!
Keszeli Sándor és Ilon

Tisza-part

Kedves Szegedre látogató!
Mint már annyit hallottuk, Szeged a napfény városa. Sok színes programot kínál egész éven át az ide látogatóknak, itt élőknek. Mindenki megtalálhatja a maga igényének megfelelő kikapcsolódást, töltődést.
Nekünk az igazi pihenést a Tisza part nyújtja. Klebesberg telepen lakva jó lehetőség nyílik a Tisza töltésén kerékpározni, merengeni a természet gyönyörűségében.
Ehhez a túrához először, látogassatok el, az Alsóvárosi Plébániára ahol a templom csendjében megszabadultok a napi gondok terhétől. A templomkert növényei ráhangolnak a természet csodájára. Majd kerékpárra pattanva a főúton haladva eljuttok Klebesberg telepre.
A vasúti átjárón átjőve az első adandó alkalommal balra kell lekanyarodni. Ez az út a medencés kikötőhöz vezet, ahol néhány horgásszal találkozhattok. A kikötőt jobbról kerülve felmentek a töltésre, jobbra tartva az országhatár felé vezet az út. A Tisza balról esik, amit olajfák szegélyeznek. Jobbra a gátőrházat láthatjátok, ahol sok házi állatot ismerhettek meg. Adódik lehetőség lemenni az élő Tisza-partra. Szép lassan eljuttok a Gyálaréti Borostyán birtokhoz, amihez le kell térni a töltésről. Itt meg lehet pihenni. Lovaglásra, sütögetésre van lehetőség. A szusszanás után ismét fel a töltésre és irány tovább az országhatár. Gyálarétét elhagyva a folyó az évek során ki-, belépve medréből több tószerű képződményt alakított ki, melynek gazdag madárvilágát csodálhatjuk meg. Megérint a természet csendje, a folyó hullámzása lenyugtatja feszített munkatempójú énünket.
Mielőtt az országhatárt jelző sorompót elérjük, térjünk le balra, egy kis tisztásra. Itt egy nagyobb tó-szerű képződmény tárul elénk, melyen már osztoznunk kell szerb szomszédjainkkal. Aljnövényzettől megtisztított út vezet le a Tiszáig.
Mi ide nem csak kettesben, hanem családostól, barátokkal szeretünk lejárni. Szalonnát sütünk, gyönyörködünk a táj szépségében. A csend kikapcsoló erejéből töltekezünk.
Sokat lehetne írni, illetve fényképekkel illusztrálni ezt a természeti jelenséget, de azt kívánom látogassatok el a helyre és tapasztaljátok meg ti is!
Koszó Róbert és Ildikó

Rákóczifalva, tiszaparti Tanösvény

Rákóczifalva határában a Tiszaparti Tanösvény kiváló lehetıőég, ha egy kis elcsendesedésre, nyugalomra, feltöltődésre vágytok. Ha elég csendben közlekedtek sok mindent láthattok Isten csodálatos teremtményeiből: vadat, madarat, fákat, folyót.
A nagyböjt vége felé szabadtéri keresztutat is szerveznek, ami a nyiladozó tavaszi környezetben különleges élmény, az egyénnek és családnak egyaránt.
Rákóczifalva, 5085 Tisza part
Földrajzi koordináták: É 47° 5′ 6.03″ , K 20° 13′ 43.93″
Jakab család