„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Novemberi kurzusok

2018. november 9.

  1. Home
  2.  » 
  3. Egyéb

Novemberi kurzusok

2018. november 9.

Várunk mindenkit novemberben is a CsaládEgyetem kurzusaira!
Helyszín: Katolikus Ház (Szeged, Dugonics tér 12.)

1. Férfiműhely – szeminárium csak férfiaknak
Időpont: 2018. november 15. csütörtök 18.00-20.00
Jelentkezés

2. Kapcsolódó nevelés
Időpont: 2018. november 17. szombat
9.30-13.00 – Az előadás mindenki számára nyitott, de regisztrációhoz kötött
14.00-16.00 – Interaktív műhelymunka
A csoport létszáma korlátozott. NINCS gyermekvigyázás a program alatt.
Jelentkezés november 14-ig!
A kurzust vezeti: Egry Zsuzsanna, a Kapcsolódó Nevelés képesített oktatója, a Szelíd Szavakkal Alapítvány képviselője
Ajánló:
A Kapcsolódó nevelés olyan szoros, meleg szülő-gyerek kapcsolat kialakításában segíti a családokat, amely aztán a gyermek- és serdülőkor eltelte után, egy egész életen keresztül megmarad.
A megközelítésmód megtanítja a szülőket arra, hogy hogyan elégítsék ki gyermekeik alapvető érzelmi szükségleteit, hogyan „hatástalanítsák” a gyerekeket érő romboló, káros hatásokat, és hogyan teremtsék meg maguknak a gyerekek neveléséhez szükséges támogató közeget.

3. Nyitott előadás
Teremtésvédelem: mit tehetünk, kinek higgyünk?
Időpont: 2018. november 20. kedd 18.00
Előadó: Dr. Nemes Csaba, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője

Ajánló:

Négy évtized alatt megduplázódott a Föld lakossága, többszörösére nőtt a vízfogyasztás, vészesen csökkent a megművelhető földterületek mennyisége. Rohamosan csökken a fajok sokszínűsége, hiszen fajok ezrei tűnnek el évről évre, pedig a biológiai sokféleség a legfontosabb eleme az ökológiai egyensúly fennmaradásának, és az egyik kulcsfeltétele a földi élet immunrendszerének. Az éghajlatváltozás nem pusztán a meteorológiai paraméterek megváltozását jelenti, hanem sok tízezer faj kipusztulásához, termőföldjeink, erdeink területének csökkenéséhez, vizeink minőségi és mennyiségi hanyatlásához vezet. Világviszonylatban elképesztő mennyiségű ivóvizet pazarolunk el nap mint nap, miközben a klímaváltozás következtében várhatóan azzal kell szembesülni, hogy kevés lesz az ivóvíz, nem lesz mivel öntözni, itatni. Egyre gyorsabban fogynak az egy főre eső vízkészletek, például Afrikában olyannyira, hogy ez a jelenség kivédhetetlen népvándorlást fog okozni a következő tíz-tizenöt évben.

Tudom, ez távol, oly messze van tőlünk, hogy a közvetlen észlelés szinte lehetetlen. Mi pedig az „erkélyről szemléljük” a folyamatokat, használván Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének szavait, amit a mélyszegénység problémakörénél szokott előadásaiban használni. Az erkélyről nézzük! De ne lelkiismeret-furdalásunk legyen, az nem számít, nem segít, és nem is kell mindent „magunkra venni”. A folyamat mély megértése segít, és az is, ha ezután legalább továbbadjuk reflexiónkat barátainknak, gyermekeinknek.

Adjuk tovább, mert tudnia kell az utánunk következő nemzedékeknek, hogy a vészhelyzet határsávjában mozgunk, de azt is, hogy nincs itt a világvége, van megoldás. Talán nincs szükség „nagy fordulatra”, elég, ha egyszerre egyet lépünk.

A mai modern világ üzenete a határtalanság képzete, az, hogy mindenre van azonnali technokrata válasz. Ne csodálkozzunk, hogy a „mértékletesség” sarkalatos erénye nemcsak ósdinak tűnik, hanem kifejezetten veszélyes a végletekig kiélezett, a társadalmak, országok, érdekcsoportok közötti küzdelemben. A valódi megoldás a mértékletesség. A mértékletesség nem önmegtartóztatás, hanem felszabadulás, szabadság osztozni bármilyen formában és léptékben az arra rászorulókkal, a természet ajándékaival, elhagyni a túlzott felhalmozás terheit, és örülni a mindennapi létnek.