„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Karantén kaland-tér első kihívása

2020. április 29.

  1. Home
  2.  » 
  3. Egyéb

Karantén kaland-tér első kihívása

2020. április 29.

Érdeklődéssel figyeljük magunkat is a karantén idején, hiszen házastársként, szülőként mindannyian nagycsaládban élünk. A saját tapasztalatainkból, családi játékainkból merítve összeállítottunk egy élménygyűjtő játéksorozatot, „mindenkinek, aki szeret…”. és akik egy háztartásban laknak, függetlenül az életkortól és a család típusától.

A Karantén kaland-tér játékban május folyamán hetente kettő, azaz összesen nyolc játékos feladatra hívjuk a vállalkozó kedvű családokat.

Azok, akik a 8 kihívásból legalább 6 teljesítését jelzik nekünk az egyes feladatokhoz leírt módon, június első hetében ajándéksorsoláson vesznek részt, ahol 10 nyeremény talál gazdára. A nyertes családok népszerű társasjátékok listájából választhatják ki a nekik tetszőt.

Ugyanakkor bízunk abban, hogy mindenki nyer, aki velünk játszik. Mi magunkon teszteltük a feladatokat, és ez számunkra színesebbé, derűsebbé tette a karaténban a családunkkal együtt töltött időt.

Kezdhetjük? Itt az első feladat május első vasárnapjára:

1. Gyerünk az asztal köré!

Mi az asztal? Egy vízszintes deszkalap, többnyire négy lábbal. Mire jó? Lehet rajta sütést, főzést előkészíteni, enni, társasozni, dolgozni, kézműveskedni. Az asztal a lehetőségek tere. Ha egyszerre ülünk az asztalhoz, kinyílik valami előttünk, ami összekapcsol, ami közös.  Kezdjük ezt a családi karantén-kalandot a közös étkezéssel, de nem akárhogyan!

Szoktatok együtt ebédelni? Május első vasárnapján legyen az ebéd egy különleges együttlét. Bármi is kerül délidőben az asztalra, fordítsatok különös gondot a terítésre

Nézzetek szét a konyhában, a lakásban: mi az, amivel ma szebbé, ünnepibbé tehetnétek az étkezőasztalt. Egy szebb terítővel? Ritkán használt tányérokkal, evőeszközökkel? Esetleg egy szál gyertyával?

És most az asztaltársaság megteremtésének kihívás része:

Amikor elkészült az ebéd, minden családtag 

  • egy időben, egyszerre üljön az asztalhoz. 
  • Öltözzetek fel előtte kényelmesen, de csinosan – ne maradjatok pizsamában, tréningruhában. Gyönyörködjetek párotokban és gyermekeitekben…
  • Hagyjátok a telefonjaitokat, okoskészülékeiteket az étkezőn kívül. Ha netán valakit hívnának ebéd közben, az egy órát biztosan várhat – ebéd után hívjátok vissza.

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük – és tulajdonképpen azt, hogy általuk mi is megszülethettünk. Idézzetek föl egy-egy kedves, közös emléket anyával vagy a nagymamákkal kapcsolatban.

Visszajelzés: A feladat teljesítéséről küldjetek egy fotót a terített asztalról vagy családi asztaltársaságról a csaladegyetem@gmail.com címre.

A visszajelzések név nélkül megjelenhetnek a Karantén kaland-tér nyilvános felületein.

Aki extra meglepetést szeretne a jelenlévő édesanyának szerezni, annak egy titkos, házilag megvalósítható ötletet ajánlunk, ami nem kerül pénzbe, de az anyák a legféltettebb kincseik között fogják őrizgetni még 20 év múlva is…

Anyák napi ajándék-szavak – offline: 

Üljünk le akár egyénenként, akár együtt a gyerekekkel. Mindenki vegyen maga elé egy tetszőleges lapot, amire írja fel:

Köszönöm Neked, hogy…

Fejezzétek be ezt a mondatot azokkal a dolgokkal, amit édesanyának köszönhettek akár nap mint nap történik, akár egy-egy kiemelt esemény az életetekből, amiért különösen hálásak vagytok. Írni nem tudó gyermekek és/vagy rajzolni szerető nagyobbak le is rajzolhatják.

Ez egy offline levél: ne feledkezz meg a megszólításról és a végén a levél hangulatához illő elköszönésről.