„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Családi pénzgazdálkodás a gyakorlatban

2017. október 4.

  1. Home
  2.  » 
  3. Egyéb

Családi pénzgazdálkodás a gyakorlatban

2017. október 4.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Nagy bölcsesség van elrejtve ebben a magyar közmondásban, melyet előadóink, a Mészáros házaspár is megerősített családi életük példáival.

Mindketten gazdasági szakemberek, így nagyon világosan és tisztán látják azt, hogy mekkora jelentősége van a család gazdasági döntéseinek. Konkrét példákon keresztül mutatták be, hogyan is történik ez a saját családjukban. Azt tanácsolják a fiataloknak, hogy mindig beszéljék meg a pénzügyi döntéseiket (főleg a nagyobbakat), és az egyikük vállalja fel családi kassza vezetését. Három fontos  dolgot hoztak: 1. Vezessünk nyilvántartást családi kasszánk kiadásairól, lehetőleg a kezdetektől fogva költségnemenként rendszerezve (pl. élelmiszer, rezsi, közlekedés stb.). Következtetések vonhatók így le, felesleges kiadásokra hívhatja fel a figyelmet. 2. Spórolás, megtakarítás, megfontolt hitelfelvétel, eladósodás elkerülése, 3. Generációk együttélése, együttműködése és a terhek közös viselése. Manapság a fiatalabbak nem szívesen laknak együtt a szülőkkel, de ha van elég élettér mindkét családnak, akkor ez egy nagyon pozitív tapasztalat is lehet, nem beszélve arról az összegről, amit az albérlet megspórolásával félre lehet tenni a saját lakásra.

A szeminárium résztvevőivel végigvettük a család bevételi forrásait és mindazokat a gazdasági, pénzügyi lehetőségeket, amelyek megkönnyíthetik a család gyarapodását.

[masterslider id=”12″]