„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Családi betérők – Házi dolgozat

2016. szeptember 26.

  1. Home
  2.  » 
  3. hírek

Családi betérők – Házi dolgozat

2016. szeptember 26.

„Családi betérők” – új fejezet a Titkos kincseink útikönyvébe

Múzeumba? Ez komoly? Az unalmas. – hallottam a gyerekek hangját előre, de azért nem adtam fel. A kirándulásaink, a nagyszülőkhöz vezető hosszú családi utazásaink során megpróbáltam mindenfélét kitalálni, hogy az egyre gyarapodó létszámú gyermekeink számára útközben felfedezzünk egy-egy olyan helyet, ahol érdemes megállni, feldobva ezzel a hosszú út monotóniáját. Vagy éppen Szegedhez közel kerestünk valami kevésbé ismert látnivalót. Így fedeztük fel, hogy az országban, a legváratlanabb helyen vannak olyan múzeumok, kulturális érdekességek, ahol nem csak azért érdemes megállni, mert a gyerekek figyelmét megragadhatja, hanem nekünk, szülőknek is feltöltődést jelent. A CsaládEgyetem 5. félévének Házi dolgozatához olyan múzeumi vagy más kultúrkincshez várunk személyes ajánlót fotókkal, amely gyanús, hogy nem túl sokan ismerik, mégis érdekes lehet egy családi kirándulás, utazás során betervezni a megállók közé vagy netán egyenesen úticélnak megjelölni.
A dolgozatokat a csaladegyetem@gmail.com címre várjuk 2016. november 30-ig.
 
A feladat teljesítéséért 2 kredit kapható.
 
 Íme, az első dolgozat.

Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény
Cím: Kiskőrös, Dózsa György út 38.
Szegedről a Balaton felé tartó úton – ha nem az autópályát választottuk – áthaladunk Kiskőrösön. A városon átvezető út mellett van egy fantasztikus múzeum.
Egy lelkes felvidéki útmester, Lévárdy Imre az 1930-as évek végén kezdte gyűjteni szeretett szakmájának emlékeit Vágsellyén. Kitelepítése után kiskőrösi útmesterként folytatta a gyűjtést, nyugdíjba vonulása után pedig feldolgozta az összegyűjtött anyagokat, mely 1968-ban lett először bemutatva Kiskőrösön. A kiállítás sikere miatt házuk udvarán az év őszén nyílt meg a „Közúti Mini Múzeum”.
A múzeum több évtizedes működése 2011-ben nagy fordulatot vett: új épülettel, modern arculattal várja a „betérőket”.
A tágas udvar tele van érdekes gépekkel, amelyekre felmászhatnak, beülhetnek a gyerekek. A fiúkat különösen fel tudja villanyozni ez a lehetőség, de a lányok is szívesen kipróbálják például az úthenger fülkéjét.
A múzeum fedett, belső terében az interaktív kiállítás, játékok, mini robot lekötik a kisebbek és a nagyobbak figyelmét egyaránt.
Ha végignéztük, kipróbáltuk a látnivalókat, érdemes beülni a múzeum három bölcs útkaparóhoz címzett kávéházába, ahol miközben a szülők egy finom kávé mellett megpihennek, a gyerekek egy tágas játszósarokban élvezhetik a közlekedéssel kapcsolatos játékokat.
Bucskó család

 
A hely, ahova érdemes betérni.

Rickl-kúria – Nagyhegyesi Községi Könyvtár
Cím:4064 Nagyhegyes, Kiserdő út 1.
A Rickl-kúria érdekessége, hogy ma könyvtárként működik. Késő klasszicista stílusban az 1850-es években építették. A község parkja, a kiserdő rejti el az átutazók szeme elől.
Fontos része viszont az életnek. Iró-olvasó találkozók helyszíne, ami gyerektáboroknak és időszakos kiállításoknak is rendszeresen otthont ad.
Az épület túloldalán szobrok is találhatók, amiket minden könyvtári látogatásunkkor megcsodál a gyermekem.
De természetesen nem csak az épület varázsa miatt járunk ide. Elbűvölő az is, ahogyan a gyerekek észrevétlenül megismerik és megszeretik a könyvtár hangulatát és az olvasás fontosságát. A kisebbek szivacsokon és párnákon lapozgathatják akár a legújabb gyerekkönyveket és magazinokat is, a legkisebbek meg plüss figurákat találnak a könyvespolcokon, hogy anya és apa ki tudják választani a kölcsönöznivaló könyveket.
Nem egy olyan hely, ahová kirándulni megyünk, de legalább olyan élmény, mint egy kirándulás, ha közösen rászánjuk az időt.
Hudák Viktória – Mucsina Norbert