„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

Ajándék-ötlet-bolt

2016. június 21.

  1. Home
  2.  » 
  3. hírek

Ajándék-ötlet-bolt

2016. június 21.

Ajándékok, amik (szinte) nem kerülnek pénzbe

Ezen az oldalon azokat az ötleteket mutatjuk be, amiket tőletek kaptunk az “Ajándékok, amik nem kerülnek pénzbe” pályázatunkra. Jó válogatást az ötletekből!

Néhány éve fedeztem fel, milyen szép dolgokat lehet alkotni gyertyából néhány kellékkel.
Amiről a kép készül, az egy családi gyertya, ami mellett együtt imádkozhat a család. Egy nagy gyertya, néhány színes viaszlap és sok fantázia kell hozzá.
A viaszlapból szikével kivágom az alakzatokat, és ráhelyezem a nagy gyertyára. ha úgy érzem jó helyen van, a kezemet rátéve “rámelegítem” az alakzatot. Amire vigyázni kell: Tároláskor háztartási fóliával kell bevonni, mert könnyen megsérülhet.

Ádám Krisztina

gyertya1_FB

Kényeztető kuponok, kánonok, kézműves szépségek…

Több éve már, hogy egyszer a legnagyobb lányunktól (lehetett úgy 8-9 éves) egy A/4-es lapot kaptam karácsonyra a következő szöveggel:
Masszázs anyának (3 db kocka mellette (ide kerültek a szívecskék a masszázs megkapása után)) Takarítás 5 db kocka, Cipőtisztítás 3…Cipő rendbe rakás…Teregetés…Felolvasás… Gyümölcs felszedése…
A legjobb ajándék volt, amit kaphattam. Kellő időben fel is használtam őket .
A nagy sikerre való tekintettel azóta ismétlődően visszatér ajándékként, immár a kisebb lányom is ajándékozza az aktuálisan ünnepelt családtagnak.
Ebből tanulva én is készítettem és ajándékoztam kuponokat, életkorhoz illő lehetőségekkel: sütizés anyával, séta, beszélgetés anyával, forró csokizás, közös kézműveskedés, kívánság süti készítés…
Érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom…
Felnőtteknek, barátoknak is lehet csak Tőlem csak Neked dolgokat kitalálva nagyon személyre szabott ajándék.
A másik, aminek nagyon örültem: anyák napjára gyönyörű szép dallal leptek meg, s karácsonyra mini koncerttel készültek (zongorázni és furulyázni tanulnak).
Tavaly az adventi időszak első vasárnapján kihúztuk egymás nevét és karácsonyi ajándékként valami saját kézzel készített ajándékot adtunk, s addig is jobban figyeltünk rá, „angyalkáztunk”…

Bővíz családBoviz_ajandekok_CsE2015

A cím („Ajándékok, amik nem kerülnek pénzbe”) nagyon elgondolkodtató. Ha pénzbe nem is, valamibe minden kerül. A pénzbe nem kerülő ajándékokra időt, energiát, kreativitást és (kéz)ügyességet fordítunk. Vajon miért érne kevesebbet az, ami időbe, energiába, kreativitásba és ügyességbe kerül, mint az, ami pénzbe?
Az első dolog, ami eszembe jutott a címet olvasva, az egy kézzel festett ládikó volt. A bátyám beszerezte a ládikát és a festéket, majd a három kisöcsémmel közösen kifestették nekem a névnapomra. Együtt késztették, közös élmény volt nekik és nagyon kedves meglepetés nekem. Ma már szerencsére egyre több helyen hallani a „minőségi idő” fogalmát. Ilyen minőségi időtöltés lehetett ez is és az ilyen minőségi idő is egyfajta ajándék lehet gyermekeink számára.dobozkahonlapra1
Ilyen időtöltés a mézeskalács készítés is. De valójában mindenki megtalálja a kézügyességének és hangulatának megfelelő ajándékot. Ehhez ötletet az interneten is találunk. Hasznos átnézni a recyclart (vagyis művészet újrahasznosított anyagokból) keresőszóra adott találatokat például.
Sokszor esünk abba a hibába, hogy szeretteinknek úgy próbálunk megadni mindent, hogy bedőlve a fogyasztói társadalom reklámkampányainak és a „mert megérdemli” szlogennek, minél drágább dolgokkal igyekszünk kedveskedni nekik. Fontosnak tartom, hogy az ünnepek közeledtével végiggondoljuk, mi az, amivel ténylegesen kifejezhető a szeretetünk és mi az, ami valójában értéktelen és esetleg az ünnepek után amúgy is a polcok mélyére kerül majd örök száműzetésbe.
Nem kerül pénzbe a jó szó, a figyelmesség és a kedvesség sem, ami szintén nagyon fontos a hétköznapokban és az ünnepek alatt is. Nem szabad a nagy rohanásban sem elfelejteni, hogy a kedvesség, a türelem és az odafigyelés együtt eredményezik a meghittséget és a békés családi ünnepet, aminek az emlékét egy életen át őrizzük, míg arra már egészen biztosan nem emlékszünk, kitől milyen tárgyi ajándékot is kaptunk.
Találtam egy nagyon ötletes adventi gyűjteményt gyerekek számára. Ezek kis kártyák, amiken ilyen különleges mondatok szerepelnek: „Ma kivételesen nem kell rendet raknod a szobádban.” Vagy: „Ma este párnacsatázunk, készülj!”. Ha ilyen kis kártyákból húzhatnak minden nap a gyerekeink, akkor egészen biztosan érezni fogják, hogy az adventi időszak egy különleges időszak. (a kártyákat is találtam: http://lelkizona.blog.hu/2015/11/24/csoki_helyett_ezt_tedd_az_adventi_naptarba )
Egy másik könnyen elkészíthető ajándék volt az életemben az az örökmozgó, amire 8 kismadarat erősített a készítője. Mindegyik hajtogatott madárka egy olyan papírból készült, amire az egyik boldogság volt rányomtatva sokszor (mint egy sordísz).papirmadarakhonlapra2
Attól függően, hogy kinek is adunk ajándékot, sokféle választási lehetőségünk van. Lehet nagy segítség (és egyben nagy ajándék) egy reggeli kávé lefőzése, vagy egy ünnepek előtti nagytakarítás átvállalása is. Vagy egy kuponfüzet hasonló tartalommal. (például így szövegezve: „Jelen kupon felhasználója egy kiválasztott alkalommal mentesül a porszívózás alól. Azt a kupon átadója szó nélkül átvállalja a kiválasztott napon.”

Hudák Viktória – Mucsina Norbert János

1. Nagypapának, nagymamának karácsonyi műsor a gyerekektől, a családtól, versek, énekek, esetleg jelenet.
2. Gyerekrajz
3. Évsorán összegyűlt üres dobozokból játékok készítése: babaház, alagút rendszer, autógarázs, játéktároló. Csomagolópapírokkal díszíthetők.
4. Beváltható családi kuponok készítése.
5. Vigyázni gyerekekre, hogy egy kicsit a szülők kikapcsolódhassanak.

Juhász Szilvia és József

 

 

1. A mi családunk elég muzikális, úgyhogy 1-1 darabot próbálunk a családnak eljátszani, valakit külön meglepni.


2. Főleg gyerekek részéről lehet 1-1 verset megtanulni, apának, anyának, nagyszülőnek elmondani. Lehet rajzolni is, hajtogatni, gyöngyből fűzni valamit, körmöcskézni. (Persze az utóbbiakhoz kell némi alapanyag, de szerintem, nem olyan vészesen drágák.)
3. Mivel én masszírozok, így volt már, hogy egy masszázsbérletet adtam egy családtagomnak. A hétköznapok sűrűjében nem igazán van idő ilyenekre, így legalább egy kis “kényszer” van, hogy ily módon kedveskedjek valakinek.
4. Számomra az is ajándék lenne, ha megszervezne a családom egy közös, gondtalan, céltalan családi sétát. A hétköznapokban mindig van valami cél pl. cipővétel, hangverseny, orvos… A nyarat kivéve ritkán van, hogy ‘csak úgy’ sétálunk és így is együtt vagyunk.
5. Számomra ajándék volt, mikor második gyermekem születése után nővérem hónapokon keresztül minden csütörtök du. eljött hozzám, hogy vigyázzon a gyerekekre. Ilyenkor szigorúan olyat csinálhattam, amit velük nem tudok pl. tornázni menni, úszni, nyugodtan shoppingolni.
6. A párunk számára ajándék lehet, hogy az eddig eltöltött idő főbb eseményeit összeszedjük, leírjuk melyik mit jelentett a számunkra, mi volt, ami nagy örömöt, boldogságot okozott nekünk. Kiszámolhatjuk, hogy napra pontosan épp hány napja ismerjük egymást.

Békei Judit – Matheisz Zoltán