„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

A Család, mint szeretetközpont

2014. szeptember 26.

  1. Home
  2.  » 
  3. Egyéb

A Család, mint szeretetközpont

2014. szeptember 26.

A Család, mint szeretetközpont – Elindult a CsaládEgyetem Szegeden

Elkezdődött a családok minél egészségesebb működését segítő, új, komplex képzést nyújtó CsaládEgyetem Szegeden. Kezdeményező és szervező a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja.

A színes programsorozat megnyitóján, szeptember 23-án Kondé Lajos pasztorális helynök Ferenc pápát idézve világította meg a CsaládEgyetem célját: „A család szeretetközpont, melynek minden tagja befogadásra talál”. Hogy a család valóban szeretetközponttá váljon, azért azonban a tagoknak tenniük is kell. Ebben igyekszik segítségére az érdeklődőnek ez a rendezvénysorozat előadásokkal, szemináriumokkal és interaktív programokkal.
A CsaládEgyetem egyes előadásait szabadon, bárki meghallgathatja. Akik azonban „beiratkoznak” és krediteket gyűjtenek, azok között a tanév végén értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A nyitó alkalommal Krúdy Tamás újságíró, szerkesztő és felesége Zsófia, a PárKatt társtaláló oldal vezetője „Férfi és nő ma a családban” címmel tartott előadást és tanúságtételt. Az ő esetük jól példázza, hogy egy teljesen szokványosnak látszó párkapcsolat, milyen nehézségeket, problémákat okoz ha – a korszellem befolyására – idő előtt az együttélést választják. Őszintén vallottak azonban a kapcsolatuk gyógyulásának útjáról, annak állomásairól is, melynek révén a ma már hatgyermekes házaspár kapcsolata mostanra kiegyensúlyozott és boldog.

Az érdekfeszítő előadás számos kulcsgondolata közül az egyik, hogy a korszellem nem engedi, elismernünk sebzettségeinket sem azt, hogy ha önzéseink mentén éljük meg párkapcsolatunkat, akkor társunknak is sebeket okozunk. Isten segítségével azonban van útja a gyógyulásnak.
A Krúdy-házaspár tapasztalatai mellett tudományos kutatásokat is idézve beszélt a párkapcsolatok testi, hormonális és lelki velejáróiról általánosságban is. Szó esett többek között arról, hogyan befolyásolja a fogamzásgátló tabletta alkalmazása és elhagyása a párkapcsolatban a felek közötti vonzódást, illetve a gyermekvállalási képességet – sokszor negatívan –, és hogyan hat ez a kapcsolatok tartósságára.

Vallottak arról is, hogy amikor kapcsolatuk már másodjára is megfeneklett, hogyan kaptak hathatós segítséget az Isten által egy ismerős lelkipásztor bevonásával: lelkibeszélgetéseken, szentgyónáson, az Eucharisztia vételén és Mécs lelkigyakorlaton keresztül. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a közösség megtartó, segítő erejének is.

A CsaládEgyetemre folyamatosan lehet jelentkezni a www.csaladegyetem.hu weboldalon keresztül, ahol egy héten belül megtekinthető lesz az előadás (és a továbbiak is) teljes terjedelmében. Akik a helyszínrn nem tudnak megjelenni, az „e-learning” módszert is választhatják. A weboldalon feltett kérdésekre adott helyes válaszokkal szintén megszerezhetők a kreditek.

A CsaládEgyetem következő alkalma október 21-én kedden este 18 órától lesz: „Kihűlés-veszély! – Az elhidegülés útja a házasságban” címmel. Előadó: Dr. Papp Miklós görögkatolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanszékének vezetője.

Bartucz Katalin