„A boldogság tanulható”

híreink

a családegyetem

tanrend

videótár

ötlettár

kapcsolat

3. Családi öröknaptár

2016. április 19.

3. Családi öröknaptár

2016. április 19.

Családi öröknaptár

A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése. Igaz, csak pillanatra tarthat, órákra vagy pillanatokra, de enélkül a „pillanat” nélkül puszta körforgásba merül vissza naptárunk.
(Pilinszky János)
Ünnep:
„Olyan naptári időtartam, amely valamilyen szempontból fontosabb eseménynek, személynek állít emléket és rendszeresen megünneplik.” (Wikipédia)
Ünnep a családban:
A családi rítusok, szokások tartják fent a család egységét. A családi rítusok alapozzák meg a család identitását, vagyis az azonosságtudat érzését. Ha nem működik a családban a rítusok, szokások rendszere, akkor a családtagok bizonytalannak érezhetik magukat, identitásuk gyengül. A rítusok, szokások, ünnepek hidat építenek a generációk között. Kifejezik a társas kapcsolatot. Értéket tulajdonítanak. A szentséget hangsúlyozzák.
Ha vannak ilyenek, vigyük tovább saját gyerekkorunk szokásait, legalábbis tartsunk meg belőle olyan elemeket, amelyekkel tudunk azonosulni. A lényeg, hogy a hétköznapitól eltérő események-ízek-illatok lengjék körül az ünnepet.
Az ünnepeknek van bizonyos időt tagoló funkciója is. Lehetőséget adnak a megszokottból való kilépésre, ez által is hangsúlyossá válnak és kapnak egy plusz funkciót, hozzátesznek a családi identitás erősödéséhez.
A vallások, a néphagyomány nagyon jól tudott valamit: az ünnepet várni kell. Várni, készülni talán még sokkal jobb, mint maga az ünnep.
Fontos eleme az ünnepeknek a készülődés időszaka. Hogyan fogja a család megvalósítani, közösen átgondolják a részleteket. (ünnepi menü, ajándékok, rituálék)
Minden család a saját egyéni módján tartja ünnepeit. A saját családtörténetének és értékrendjének megfelelően. Az ünnepek, a rítusok kapaszkodót adnak a gyermekeknek is és a szülőknek is. Fontos, hogy a szülők értékeket közvetítsenek a gyermekek felé és tegyék ezt oly módon, ahogyan az személyiségükkel és a világról való vélekedésükkel harmóniában áll.
(Goldmann-né Fehér Hajnalka, gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus)
Feladat: Közös ünnepeink az összetartozásunkat fejezik ki, erősítik. Hogy mindig tudjatok figyelni közös életetek legfontosabb ünnepeire, készítsetek közösen ezekről egy egyedi (születésnap, névnap, házassági évforduló stb.) öröknaptárat.
Ötleteket meríthettek az alábbi oldalon: ötletek, elkészítés lépésről lépésre, családi öröknaptárak,
A feladat teljesítéséről visszajelzésként küldjetek a csaladegyetem@gmail.com címre egy fényképet a naptárotokról! A levél tárgyába írjátok bele: családi öröknaptár.